Waterkwaliteit

Afgelopen weekend was het pinksterweekend. Heerlijk zulke weekenden: volop activiteiten in het recreatieprogramma en gezellige drukte op het park. Maandagavond na Pinksteren kwam ik thuis. Even met de benen omhoog het nieuws kijken op televisie. Oh, een onderwerp over een camping in de Belgische Ardennen. Veel zieke gasten hebben daar het park moeten verlaten. Jeetje, wat balen voor deze collega camping en wat ontzettend rot voor de Pinksteren-vierende-campinggast in de Ardennen. Hoe is het bij ons op de camping allemaal geregeld… dat vragen onze gasten zich misschien ook wel af? Ik hoop jullie hier in deze blog antwoord op te kunnen geven.


Legionellapreventie is een belangrijk thema voor ons. Om te voorkomen dat gasten van campings besmet raken met legionella heeft de overheid allerlei regels opgesteld. Douches op een camping kunnen een risico vormen; hoewel dit risico in de praktijk erg klein is. Wij moeten volgens het drinkwaterbesluit aan legionellapreventie doen. Het drinkwaterbedrijf (Brabant Water) controleert vervolgens of we hier aan voldoen. Het plaatsen van keerkleppen bij de watertappunten, stilstaande waterleidingen verwijderen, een doorspoelinstallatie in de beide toiletgebouwen, bijhouden van een logboek, gescheiden afvoersysteem van afvalwater, aanpassen van de vaatwasser en andere installaties in de horeca,  het zijn allemaal voorbeelden van acties die we in het verleden hebben genomen.

De waterinstallaties worden ook gecontroleerd. We zijn verplicht een legionellacontrole te laten houden. Dit wordt uitgevoerd door een onafhankelijk bureau. Wij  willen als camping graag transparant naar onze gasten zijn. Daarom hangen wij ook altijd de resultaten van de controle op bij het toiletgebouw.

Daarnaast vindt er ook nog controle van het zwemwater plaats. Een zwembad, zwemmeer of natuurlijke zwemplas moet ook goedgekeurd zijn om in te zwemmen. De controle wordt door het monsternemerbureau Aquon in opdracht van Waterschap Brabantse Delta gedaan. Monsternemer… wat klinkt dat eigenlijk grappig… als ik dat tegen mijn neefje van 4 vertel dan denkt hij misschien echt dat er monsters op ’t Zand gevangen worden ;)

Op basis van resultaten in voorgaande jaren wordt de frequentie van de controle bepaald. Het zwemwater van ‘t Zand wordt eens in de twee weken gecontroleerd. Doorzicht, temperatuur, zuurgraad, escherichiacoli, intestinale enterococcen en chlorofyl… klinkt allemaal spannend… maar hierop wordt dus gecontroleerd. In de afgelopen 20 jaar dat mijn familie en ik Camping ’t Zand beheren is het zwemwater nog nooit afgekeurd! Daar zijn we trots op. Blauwalg is hier niet welkom! Ook daar wordt het een en ander voor gedaan. Zo is er bijvoorbeeld een rond-pomp systeem in het water aanwezig. Ook het schoonhouden van het terrein draagt bij aan een goede waterkwaliteit van het zwemmeer.

Al met al genoeg zaken ten aanzien van de waterkwaliteit waar wij rekening mee houden. Het is nog niet met zekerheid vastgesteld of de camping in de Ardennen (die van het NOS journaal) inderdaad problemen had met het water. Maar we hopen dat we u, als onze gast, inmiddels nog even extra gerustgesteld hebben.

Hubert van Loon

  1. Hubert fantastisch!! Weten de gasten ook eens wat er allemaal bij komt kijken bij het runnen van een vakantiepark. Alles lijkt anders zo vanzelfsprekend………!!!!

  2. Wij zijn vandaag aan gekomen op camping t.Zand

    Wat ons nu al opvalt is de rust de hygiëne. ..

    Aan gekomen bij het Water het ligt geweldig mooi en goed onderhouden bij

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>