Omgeving

Er op uit bij Recreatiepark ‘t Zand

Tijdens je verblijf bij Recreatiepark ’t Zand is het zeker de moeite waard om te ontdekken wat de prachtige omgeving bij de camping je te bieden heeft. Behalve wandelen en fietsen over een van de vele fiets- en wandelroutes of de natuur bij de camping ontdekken via GPS tochten mag een bezoekje aan de mooie en historische dorpen en steden met hun schitterende landhuizen en diverse evenementen niet ontbreken. De steden Breda en Antwerpen horen natuurlijk op je vakantie to do list thuis. Heerlijk shoppen, cultuur snuiven of culinair genieten op een van de vele terrasjes die deze steden rijk zijn.

Voor een actief dagje uit met je kinderen ligt niet ver van de camping het attractiepark de Efteling, waar sprookjes nog echt bestaan. En wil je een bijzonder dierenpark bezoeken ga dan eens naar Safaripark de Beekse Bergen. Met de safaritour per auto, bus of boot kom je oog in oog met de prachtige dieren te staan.

Dorpen en steden

Alphen-Chaam

Tot de gemeente Alphen-Chaam behoren het dorp Alphen met zijn rijke historie, Chaam bekend van de Acht van Chaam, de wielerwedstrijd die de eerste woensdag na de Tour de France wordt gereden. Maar ook Strijbeek, Galder en een gedeelte van Ulvenhout en Bavel vallen binnen de gemeentegrenzen. Brabant staat bekend om zijn Bourgondische karakter en dat zie je zeker terug in de gemeente Alphen-Chaam. Er zijn lekkere en verse streekproducten te verkrijgen; o.a. ‘Alphenaar’, overheerlijke geitenkaas gemaakt door de Jong Cheese en de Chaamse Speciaalbieren van Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch. Diverse restaurants in de omgeving maken bijzondere gerechten met deze streekproducten en zijn een bezoekje meer dan waard. 

Baarle Nassau

Het dorp Baarle is wel het meest merkwaardige dorp ter wereld. Het enclavedorp Baarle bestaat uit 30 stukjes België en Nederland die kris kras door elkaar liggen. Er zijn zelfs huizen die deels in België en deels in Nederland staan. Het Belgische Baarle Hertog en Nederlandse Baarle Nassau heeft een gezellige dorpskern met vele winkels en restaurants waar je van oudsher ook iedere zondag terecht kunt om te winkelen.

Een bezoekje aan Baarle Hertog en Baarle Nassau is een echte beleving.

Bezoek en beleef Baarle en ga er stiekem over de grens…..

Breda

een sprankelende, gezellige Brabantse stad met een sfeervol, historisch stadshart. Het rijke verleden en het bruisende heden gaan er naadloos in elkaar over. Kom trendy winkelen, bewonder de prachtige monumenten en proef de Brabantse gastvrijheid bij de vele tientallen cafés, restaurants en terrassen op de gezellige Grote markt. Of maak eens een tochtje door de singels. Kom thuis in Breda

Antwerpen

De enorme aantrekkingskracht van Antwerpen met de oude havens en cultuur op de Hollanders is misschien toch vrij simpel samen te vatten: Antwerpen is te vergelijken met Nederland, maar toch altijd net iets anders. Vanwege de overeenkomsten voelt de Nederlander zich thuis en door de verschillen vindt hij Antwerpen nou net zo leuk. Is bijna net als in een goede relatie.

Fietsen in Brabant

Knooppunten

U bepaalt zelf uw route en het aantal kilometers dat u wilt fietsen; vrijheid en flexibiliteit staan voorop binnen het fietsknooppunten-systeem. Via genummerde wit-groene borden kunt u van knooppunt naar knooppunt fietsen. Deze routekaart is te koop in de receptie.

Bos en Beekroute

Bossen bepalen het beeld van deze route. U doorkruist de Baronie van Breda, een leengoed dat in handen is geweest van het geslacht Nassau. Deze route is verkrijgbaar bij het VVV kantoor in Chaam of download de route via deze link: bos- en beekfietsroute.

Chaamse Beekroute

Er zijn maar weinig gebieden in Nederland waar fietsers kilometers lang door een aaneengesloten bos kunnen rijden. De bosgordel tussen Breda en Alphen is zo’n gebied. Deze route verkrijgbaar bij het VVV kantoor Chaam of download de route via de link: Chaamse Beekroute.

Vincent van Gogh

Vincent van Goghroute

Fiets door de wereld van Vincent van Gogh. Deze mooie tocht, totaal 335 km, is verdeeld in vijf unieke routes. Een van deze vijf routes komt langs Recreatiepark ‘t Zand (Maastrichtsebaan). Klik op de link voor de volledige brochure: Vincent van Gogh fietsroute.

Wandelen in Alphen-Chaam

wandelroutenetwerk de Baronie

Wandelroutenetwerk

Brabant heeft een uitgebreid wandelroutenetwerk van mooie wandelpaden. Ieder kruispunt van zo’n wandelpad heeft een nummer, het knooppunt. In Alphen Chaam kunt u gebruik maken van wandelroutenetwerk de Baronie. Deze is te koop bij de receptie.

Ommetjes

De ommetjes zijn bewegwijzerde routes van 2,4 tot 13,4 km. Er zijn 8 ommetjes: Ommetje Boshoven, Ommetje De Hoevens, Ommetje Jacobskapel, Ommetje Kapelroute, Ommetje Kwaalburg, Ommetje Molenroute, Ommetje Oosterwijk, Ommetje Schuurkerkroute.

Historische KM Alphen

Tijdens deze wandeling ziet u markante gebouwen en hoort u vele feiten, verhalen en anekdotes over Alphen. Data: dinsdagen 13-27 mei, 10-24 juni, 8-22 juli, 12-26 augustus, 9-23 september. Tijd: 10:30-12:00 uur. Prijs € 5,00 p.p. Aanmelden via 06-53755033. 

Chaamse Kilometer

Tijdens deze wandeling o.l.v. een gids brengt u o.a. een bezoek aan de kerken in Chaam,  Chaams Hoenderhok en het Ledevaert- museum. Data: woensdagen 16-23 juli, 6-13 augustus. Tijd 13:30 – 16:00 uur. Prijs € 5,00 p.p. Aanmelden via 0161-491812.

Zwembaden in de omgeving

 

Stappegoor Tilburg

Recreatiebad Stappegoor is dé plek voor waterplezier, zowel binnen als buiten. Adres: Stappegoorweg 1, 5022 DA Tilburg, tel. 013-5325900. Kijk voor meer informatie en openingstijden op https://www.sportintilburg.nl/zwemmen/zwembad_stappegoor.

van Sonsbeeck Breda

Dit binnenzwembad in Breda beschikt over een recreatiebad, 25 meterbad, stroomversnelling en glijbanen. Adres: Pieter-Christiaanstraat 2, 4811 PS Breda, tel. 076-5246507. https://www.optisport.nl/sonsbeeck/

Laco Rijen

Laco Rijen heeft een gevarieerd aanbod van zwem- en recreatieactiviteiten voor alle leeftijden. Adres: Mgr. Schaepmanstraat 32, 5121 TM Rijen, tel. 0161-223478. Voor info: www.laco.eu/rijen.html.

Binnenspeeltuinen

De Vossenberg

Speelboerderij de Vossenberg is een speelboerderij in een mooie rustige omgeving. Je kunt hier zowel binnen als buiten spelen. Adres: Tilburgsebaan 42, 5126 PH Gilze, tel. 0161-456686. Voor meer info: www.devossenberg.net

Bizzy Rijsbergen

Het hele jaar door kun je bij Bizzy gezellig komen spelen. Zowel binnen als buiten. Adres: Oekelsestraat 2a, 4891 PG Rijsbergen, tel. 076-5964112. Kijk voor meer informatie op www.bizzy-recreatie.nl.

Kids Wonderland

Kids Wonderland is een overdekt avonturenpark voor kinderen tot en met 12 jaar. Adres: Heideweg, Molenschot, tel. 0161-412253. Kijk voor meer informatie en openingstijden: www.kidswonderland.nl

Monkeytown Breda

Indoorspeelparadijs in Breda voor kinderen van 1 tot 12 jaar. Adres: Tramsingel 48, 4814 AC Breda, tel. 076-7660138. Kijk voor meer informatie en de actuele openingstijden op www.monkeytown.eu/breda.

Restaurants

bij ons thuis

Bij taverne ‘Bij Ons Thuis’  kunt u genieten van een rustig hapje en of drankje. Probeert u ook eens de speciaal bieren uit de regio. Adres: Maastrichtsebaan 1, 5131 NZ Alphen, tel. 013-5081746.

de kloostertuin

Grand-café en brasserie in het voormalig nonnenklooster van Alphen. Adres: Heuvelstraat 3, 5131 AP Alphen, tel. 013-5083888. Voor meer informatie:www.kloostertuin-alphen.nl/ 

Huis ten Bosch

Bij Pannenkoekenhuis ten Bosch is een gezellig en bourgondisch familierestaurant met als specialiteit: pannenkoeken. Adres: Bredaseweg 72, 4861 TD Chaam, 0161-491275. : www.pannenkoekenhuistenbosch.nl

‘T Goei Gevoel

Bij ‘t Goei Gevoel kan men terecht voor koffie/thee met wat lekkers of een smakelijke lunch. Adres: Alphenseweg 4D, Baarle Nassau, tel. 013-5902583. www.tgoeigevoel.nl 

Musea

Heemkundemuseum Carel de Roy Alphen

streekmuseum

Het Oudheidkundig Streekmuseum Alphen is ondergebracht in het voormalig Protestante kerkje in Alphen., gebouwd tussen 1820 en 1822. Adres: Baarleseweg 1, Alphen. Kijk voor meer informatie en of openingstijden: www.heemkundecarelderoy.nl

Breda's Museum kunst en historie

Breda’s Museum

Het Breda’s Museum exposeert kunst en geschiedenis van Breda en omgeving. Adre”: Parade 12- 14  Breda, tel. 0765299300. Kijk voor meer informatie over tentoonstellingen en of openingstijden op www.breda-museum.nl.

Textielmuseum Tilburg

Textielmuseum

Het textielmuseum werd in 1958 geopend in een voormalige fabrikantenvilla. In het museum is te zien hoe textiel werd gemaakt. Adres: Goirkestraat 96 , 5046 GN Tilburg. Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.textielmuseum.nl

Natuurmuseum Brabant  Tilburg

Natuurmuseum

Natuurmuseum Brabant is een familiemuseum over het leven van plant en dier, met een knipoog naar de mens. Adres: Spoorlaan 434, 5038 CH Tilburg, tel. 013-5353935. Kijk voor meer info en de openingstijden op  www.natuurmuseumbrabant.nl 

Attractieparken en dierentuinen

Efteling

Wie kent de sprookjes niet! Uitgebeeld in de Efteling door Anton Pieck. Tegenwoording is de Efteling een groot attractiepark voor beleving en bewondering vlak bij Recreatiepark ’t Zand. Groot en klein vermaken zich in de Efteling.

Beekse Bergen

Het motto van de Beekse Bergen is Afrika, gevaarlijk dicht bij! Maar ook dicht bij Recreatiepark ’t Zand. Bezoek dit unieke dierenpark vol verrassingen en merk hoe gevaarlijk dicht bij je alle wilde dieren kunt komen!

Oliemeulen

Het vreemdste dierenpark van Nederland! Want waar krijg je nou een slang om je nek of kun je een echte vogelspin aaien!? Deze attractie vol reptielen en roofvogels is te vinden in Tilburg dicht bij Recreatiepark ’t Zand.

Rocks N Rivers

Ga eens klimmen in het Klim en Avonturenbos en verleg je eigen grenzen. Rocks n Rivers, Gorps Baantje 3, 5051 PX Goirle. Voor meer info: Rocks N Rivers

Activiteiten in de omgeving

Visvijver d'n Ballast Alphen

Vissen

Zoekt u tijdens uw vakantie graag ontspanning door te vissen? Dan bent u ook bij Recreatiepark ‘t Zand op het goede adres. Net buiten het dorp Alphen richting Riel ligt Visvijver d’n Ballast. Adres: Rielseweg, Alphen. Kijk voor meer informatie en vergunningen op de site van hengelsportvereniging  www.hsvalfheim.nl.

Midgetgolf

In de omgeving van Recreatiepark ‘t Zand kunt u op diverse locaties terecht voor een potje midgetgolf. Er zijn mogelijkheden voor buiten en binnen te midgetgolfen. Midgetgolfbanen in de omgeving: De Steengroeve Chaam, Off Course Adventure golf, Klein Amerika Chaam.

Golfen

Golfen wordt steeds populairder in Nederland en het het aantal golfbanen neemt nog steeds toe. Ook tijdens de vakantie is het golfen een aangename bezigheid. Daarom hebben wij voor u de golfbanen in de omgeving van Recreatiepark ‘t Zand op een rijtje gezet. Vraag hierna bij de receptie.

Paardrijden

Op 15 minuten rijden van recreatiepark ’t zand is manege de roosberg te vinden. Een manege waar iedereen welkom is. Paardrijden is voor iedereen welkom. Van beginner tot Z ruiter of hoger. Daarnaast is er in de buurt van Recreatiepark ’t Zand ook de mogelijkheid om u paard te stallen.

Evenementen

Carnaval Alphen

Half februari verandert Alphen in Struivenbakkerslaand voor het jaarlijkse carnaval. De jaarlijkse Struivenoptocht wordt  gehouden op de dinsdag tijdens deze dagen en is zeer de moeite waard om te gaan bekijken. Kijk voor meer informatie op https://www.struivenbakkers.nl  

Breda jazz festival

Vier dagen vanaf Hemelvaart verandert Breda in een groot podium dat in teken staat van jazzmuziek. Tweehonderd concerten op bijna twintig podia.  Voor meer informatie kijk je op https://www.bredajazzfestival.nl

Acht van Chaam

Deze wielerronde wordt de eerste woensdag na de Tour de France gereden. In 2018 zal de acht van Chaam op 1 augustus worden gereden. Kijk voor meer informatie op: www.achtvanchaam.nl

Boerendag Alphen

11 augustus 2018 is er weer een boerendag en oldtimershow in Alphen aan de Oude Rielseweg. Ga terug in de tijd en kom kijken naar de verschillende ambachten, markt met streek- producten en diverse gilde demonstraties.