Wandelen, fietsen of zwemmen bij recreatieplas ’t Zand

Lente, zomer, herfst of winter. In ieder seizoen laat recreatieplas ’t Zand en de daarbij behorende bossen zich weer van een andere kant zien. Onze campinggasten, dorpsgenoten maar ook mensen uit de omliggende dorpen en steden kunnen naar de recreatieplas komen om te wandelen, fietsen of zwemmen. Naast de rust en de ruimte die ’t Zand te bieden heeft wordt het ook op sportief gebied gebruikt. De Wielerploeg van de Rabobank traint hier in de winter met het veldrijden. In het voorjaar start op ’t Zand in Alphen het seizoen van de samengestelde wedstrijden voor de paard en de pony sport in Nederland. En in het naseizoen wordt sinds 2015 jaarlijks de MTB 6 uurs race van ’t Zand georganiseerd.

De gemeente Alphen Chaam is de eigenaar van de recreatieplas en is erg trots op dit unieke recreatiegebied van de Cittaslow gemeente. Heeft u vragen dan kunt u de gemeente Alphen Chaam bereiken via telefoonnummer 14 013 of info@alphen-chaam.nl

Praktische informatie:

Wil je een dagje komen recreëren op ’t Zand en verblijf je niet op de camping? De recreatieplas en het dagstrand zijn geopend van zonsopgang tot zonsondergang en is te bereiken via de Voskuil (zijstraat van de Franse Baan). Deze toegangsweg leidt je naar het parkeerterrein bij de recreatieplas.

Wandelen met de hond bij Recreatiepark ’t Zand

Uw trouwste vriend is ook bij Recreatiepark ’t Zand van harte welkom. Samen met uw hond de mooiste wandelingen maken langs de vele wandelpaden die de mooie bossen bij Recreatiepark ’t Zand en zwemplas ’t Zand u te bieden heeft. Uw trouwe viervoeter dient wel te worden aangelijnd en ook zwemmen in de recreatieplas is niet toegestaan.

Wil je toch je hond lekker vrij laten rennen of een frisse duik laten nemen in een waterplas? In de Chaamse Bossen ten zuidoosten van Breda, tussen Chaam en Gilze is er een speciaal losloopgebied voor honden. Dit gebied bestaat niet alleen uit bossen maar ook uit graslanden, heidevelden en vennetjes. In een groot deel van het gebied mogen de honden loslopen. Bij de ingang staan de hondenlosloopgebieden op een kaart aangegeven.

De auto kun je parkeren op de parkeerplaats aan de Huisdreef (zijstraat van de Gilzeweg). Vanaf deze parkeerplaats aan de Huisdreef start een ANWB-hondenwandeling. Let op: op het kaartje van de ANWB staat dat honden aan de lijn moeten, maar dat geldt alleen voor omgeving van de Speelweide!

Bij de camping ligt Recreatieplas ‘t Zand

Gemeentelijke Spelregels ’t Zand

Gasten van dagrecreatieterrein ’t Zand kunnen gebruik maken van de parkeerplaatsen om de auto te parkeren. Er is veilig zwemwater, een strand, bos met wandelpaden, toiletten, voldoende afvalbakken en op mooie dagen is er een bemande EHBO-post en een standplaatshouder die versnaperingen verkoopt. Er zijn geen voorzieningen zoals stroom.

In het gebied gelden de volgende spelregels:

1. aanwezigheid in het gebied is toegestaan tussen zonsopkomst en zonsondergang
2. de hoge slagboom aan het begin van de Voskuil is permanent gesloten
3. bussen en caravans zijn verboden
4. er mag geen vuur worden aangelegd, ook niet in een vuurkorf
5. honden mogen alleen aangelijnd in het gebied zijn (niet op strandgedeelte)
6. honden zijn verboden op het strand en in het water (van 1 april tot 1 oktober)
7. mechanische muziek of muziekversterkers zijn verboden
8. afval moet worden achtergelaten in de bakken/containers of meegenomen
9. op het water mogen geen radiogestuurde boten e.d. worden gebruikt
10. het is verboden om te vissen

De spelregels zijn ook aangegeven op borden in het gebied. Er wordt toezicht gehouden op naleving ervan c.q. vindt handhaving plaats. Dat betekent dat na waarschuwing een proces-verbaal wordt opgemaakt.

BBQ en kampvuren

BBQ en kampvuren zijn niet toegestaan. Hierop wordt streng gecontroleerd en geverbaliseerd. Dit in verband met bosbrandgevaar.

Parkeren bij Recreatieplas ’t Zand

Bij recreatieplas ’t Zand geldt tijdens het recreatieseizoen (1 april – 1 oktober) betaald parkeren. Het betaald parkeren is van kracht op drukke dagen en topdagen en geldt voor het parkeren van een auto in de parkeervakken op ’t Zand tussen 09.00 en 17.00 uur (tarief € 10,00). Voor het geval deze parkeerplaatsen vol zijn, kan er worden uitgeweken naar een overloopparkeerterrein aan de Fransebaan (ter hoogte van de Voskuil).

Stop en wegsleepregeling

Op de Fransebaan, Maastrichtsebaan en Voskuil geldt een stopverbod in combinatie met een wegsleepregeling. Het parkeren wordt in goede banen geleid door medewerkers van een beveiligingsbedrijf. De medewerkers innen ook het parkeergeld.

(Brom)fietsen en bus

Om het (brom)fietsen te stimuleren is er gratis parkeren voor (brom)fietsen. Je rijdt hiervoor vanaf de doorgaande weg Goedentijd, ter hoogte van de bushaltes; via zijstraatje Reitheining. Of via de ingang van de Fransebaan. Wanneer je komt met het openbaar vervoer; de ruime bushaltes genaamd ‘t Zand liggen op 400 meter van de recreatieplas. De bushaltes zitten in de dienstregeling van lijn 132 Tilburg-Baarle-Breda, en dat betekent dat elke bushalte 1 tot 2 x per uur wordt ‘bediend’. zie ook 9292.nl of arriva.nl.